Zašto je Twitter važan marketing alat?

Zašto je Twitter važan marketing alat?

Mislite da je reklamiranje na twitteru nemoguće zbog ograničenosti karaktera? Ukoliko ste jedan od zastupnika ove ideje, uverićemo vas da nije tako.

Mislite da je reklamiranje na twitteru nemoguće zbog ograničenosti karaktera?

Ukoliko ste jedan od zastupnika ove ideje, uverićemo vas da nije tako.

Twitter je osnovan sa ciljem da uz pomoć njega komunicira samo određena grupa ljudi, u ovom slučaju to su bili studenti Njujorškog univerziteta i njegovi osnivači Jacks Dorsey, Noah Glass, Biz Stone i Evan Williams, kako prenosi portal "nytimes."

Osnovan je 2006. godine, a u rad je pušten u julu iste godine, iako je naizgled pisanje statusa i dogovaranje bilo glavna funkcija ove društvene mreže, vremenom twitter doživljava ekspanziju u svetu.

Počinje da se koristi kao društvena mreža na kojoj se razmenjuju različita mišljenja, stavovi, a pored pojedinaca počinju da je koriste ljudi iz javnog života. U prilog tome govori i činjenica da je 2013. godine twitter bio jedna od 10 najposećivanijih stranica na internetu, a 2014. je imao više od 500 miliona korisnika što je 284 miliona, onih koji su aktivni, prenosi sajt "alexa".

Sve veća dostupnost informacija na twitteru i veliki broj korisnika te društvene mreže, dali su ideju reklamnim agencijama i drugim firmama, da svoje proizvode plasiraju i reklamiraju na pomenutoj mreži.


Kako kreirati najbolju reklamu za twitter?


Ukoliko sebi postavljate ovo pitanje, imamo par sugestija koje će vam pomoći kako bi vaša reklama bila uspešna na twitteru.

Upotreba filter kartica na twitteru igra veliku ulogu u reklamiranju, a kada savladate tu upotrebu na korak ste bliži do potencijalnij klijenata.

Kako veleži sajt "optimizacijasajta-internetmarketing" pomenute kartice dozvoljavaju nam da u okviru svojih poruka, smestimo odgovarajuće forma, poput medijskih sadržaja, slika, video klipa i drugo. Prema njihovim rečima twitter kartice mogu povećati vidljivost vaše firme i angažovanje pratioca, a time povećavaju posećenost vašem nalogu.

Kako navode, ove kartice su ključ ukoliko želite da prodate svoj proizvod, povećate posećenost vašem sajtu. Recimo, ako želite da predstavite određeni proizvod ili uslugu, kucajte obavezno hashtagove sa ključnim rečima koje su povezane sa onim što objavljujete kako bi se vidljivost vaše promocije proizvoda povećala.

Postoji nekoliko vrsta ovih twitter kartica, koje vam mogu pomoći na različite načine:

  • Rezime kartice koje vam pomažu oko promocije nekog novinarskog članka, weba ili teksta određene firme. One mogu sadržati određeni tekst, sliku i daju kratak uvid o određenoj temi.

  • Teaser kartice koje mogu sadržati određeni link uz zanimljiv opis ili sliku na kojoj stoji neko pitanje, koje bi moglo da zainteresuje određene klijente. Ovakvu karticu firme najčešće koriste kada žele da najave neki događaj, promociju ili nešto što je u vezi sa njihovim inovacijama.

  • Kartice za mobilne uređaje, predstavljaju inovaciju, a imaju različite sisteme koji spajaju vašu aplikaciju za mobilne uređaje sa twitterom, a a podrazumevaju  upotrebu naziva vaše aplikacije, opisa i ikonice vaše aplikacije, sa linkom do nje. Na sajtu "optimizacijasajta-internetmarketing" navode: "Ako je aplikacija besplatna to je nešto što obavezno treba da istaknete.  Twitter vam daje i tu mogućnost da pozovete pratioce da automatski preuzmu aplikaciju klikom na vaš poziv na akciju, ali za tu svrhu je već neophodno da koristite Twitter ads, da biste mogli da podesite parametre u vezi sa tim."

  • Multimedia kartice, su prema njihovim rečima, idealne ako želite da objavite neki video klip ili audio player, u sadržaju vašeg tweeta, a najčešće ih koriste sportisti, muzičari, fashon blogeri i drugi.

  • Kartice za prikupljanje kontakata (Lead Generation Card) koriste firme koje žele da prikupe podatke od potencijalnih kupaca ili klijenata.  Kompanija pre toga određuje svoju ciljnu grupu, a onda uz pomoć opcije Twitter ads određujete parametre za podatke koji su vam potrebni.

Šta se postiže kampanjom na twitteru?

Iako vam naizgled neverovatno zvuči, na twitteru je moguće voditi uspešnu kampanju. Porats popularnosti ove društvene mreže, ubrzava povećanje broja fooloversa koji će pratiti vašu firmu. Ne verujete? Uverićemo vas u suprotno.

Kako navode na sajtu "homepage.rs", plaćenim oglasima na twitteru se može postići sledeće:

1. brand awareness u zajednici do koje je teško dospeti uz pomoć drugih načina oglašavanja

2. značajno povećanje broja follower-a, što je povećanje uticaja u Twitter zajednici

3.uspešna promocija proizvoda, događaja, ponude, websajta

4.utvrđivanje temelja za uspešno vođenje kampanje na Twitteru.

Ovi podaci nam govore da je twitter u prednosti kad je u pitanju promocija u odnosu na druge društvene mreže. Konciznost i sažetost su jedne od osnovnih karakteristika promocija na toj društvenoj mreži, ali ipak to je ne ograničava kad je u pitanju dostupnost vaše firme na internetu.

Kako do uspešne kampanje na twitteru?

Da bi Vaša kampanja bila uspešna na ovoj društvenoj mreži potrebno je da znate upravljanje sa alatkama kao što su Promoted Tweets i Twitter Cards. Prva alatka boostuje tweet po izboru, a njenim korišćenjem potrebno je odrediti budžet, vreme trajanja i ciljnu grupu, objašnjavaju na sajtu homepage.rs. Kako pišu, ovde se radi o regularnom tweetu, sa ili bez slike, a objavljujete ga na twitter nalogu, zatim ga promovišete iz Twitter Ads-a. za drugu alatku, uređujemo budžet, ciljnu grupu i vreme trajanja, ali razlikuje se po tome što pored redovnog tweeta od 140 karaktera, imate mogućnost dodatnog teksta (Headline), do 70 karaktera.

Na pomenutom sajtu, objašnjavaju da kod nas postoje dve vrste Cards-a:

1. Cards za prikupljanje lidova, koji je prilagođen generisanju e-mail liste određenih klijenata

2. Cards za pristup sajtu u koji se generiše link za pristup određenom sajtu

Pored navedenih opcija twitter sadrži i opciju koja služi za povećanje broja followersa, njen naziv je Promoted Acount (Followers), a pored nje i opciju Promoted Trends koja traje 24h, a onda se pomenuti hashtag može pojaviti među prvima na twitteru.

Ponudili smo vam najbolje opcije za promociju na twitteru, a cilj nam je bio da dokažemo koliko je ova vrsta reklame nužna kako biste uspeli da svoj proizvod najbolje plasirate na tržištu.

Da li nam sada verujete?