Online kupovina - prednost ili mana savremenog društva?

Online kupovina - prednost ili mana savremenog društva?

Online kupovina doživela je svoj vrhunac tokom pandemije korona virusa. Pomenuti vid trgovine, s jedne strane olakšao je način kupovine i pomogao je da se trgovinske radnje i restorani brze hrane održe tokom pandemije. S druge strane, naterao nas je da se zapitamo, koliko zapravo trošimo novca prilikom naručivanja proizvoda i da li je isplativo kupovati stvari online.

(Ne)potrebni troškovi online kupovine

Izolacija, mere zaštite od korona virusa i zatvaranje tržnih centara doveli su do porasta trgovine na internetu. Napredak online kupovine izazvao je porast potrošača, koji većinu stvari kupuju na ovaj način.  Da li je isplativa kupovina preko interneta?

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) o transakcijama u našoj zemlji pokazuje da su Srbi trgujući na internetu potrošili na desetine milijardi dinara. Ova činjenica govori u prilog tome da se našem narodu "osladi" kupovina online i da troše i više novca nego što je za to potrebno.

"Od početka pandemije zabeležen je trend značajnog porasta elektronske trgovine, ali je ujedno došlo i do povećanog broja zloupotreba elektronskih platformi," rekla je Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kako prenosi Biznis.rs.

Kako bi se zaštitili kupci preko interneta u našoj državi postoje dva zakona, o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, među kojima je i Zakon o elektronskoj upravi. Prema rečima ministarke Matić regulativa je doneta po ugledu na evropsku praksu, ali prepreke u poslednje dve godine odnosile su se na primenu ovih zakona.

Kupcima su na raspolaganju različite vrste proizvoda svetskih i domaćih proizvođača, a njihovo je da jednim klikom ubace u korpu sve što im je potrebno. Postavlja se pitanje koliko su ove stvari neophodne i da li su građani "zaraženi" online kupovinom razmišljali o posledicama, koje utiču na njihov budžet.

2020. godina kao prekretnica online kupovine

Godina koju je obeležio veliki napredak online kupovine i poslova jeste 2020. Poslovno okruženje  zamenjeno je kućnim ambijentom,  a odlazak u prodavnicu postao je nepotreban.  Ukoliko želite da kupujete možete to činiti iz svoje fotelje, odlaskom na željeni sajt i klikom na proizvod koji vam je potreban.

Od početka pandemije korona virusa e- trgovina u Srbiji beleži porast, navela je ministarka, trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Prema rečima ministarke na sajtu Biznis.rs navode da je rast ekonomske trgovine u porastu za 300% u poređenju sa proizvodom.

Kada uporedimo Srbiju sa zemljama EU, shvatićemo da elektronska trgovina zaostaje, ali ipak na dobrom je putu da se razvije. U maloprodaji online trgovina u 2019. godini dostigla je 13,7 odsto ukupne maloprodaje, a očekivanja su, prema podacima Nasdaka (Nasdaq), da će do 2040. približno 95 odsto svih kupovina biti preko elektronske trgovine.

Prilikom online kupovine potrebno je uzeti u obzir da li se ona obavlja u matičnoj državi ili se odnosi i na inostranstvo. Imajući to u vidu pored troškova koje podrazumeva sama kupovina, kupci plaćaju i dostavu ili poštanske troškove. Sabiranjem troškova poštarine i cene proizvoda, dobijamo realnu cenu online kupovine. Isplati li se?

Hoće li trgovinska kriza uticati na servise za naručivanje?

Servisi za naručivanje postali su glavni kanali za online prodaju i glavna su spona između kupca i prodavca u svetu internet kupovine. Porast prodaje preko interneta, pandemija, ograničena proizvodnja i veća potražnja su pojave koje značajno utiču na pomenute servise.

Kako prenosi Biznis.rs: " Od 1. Jula u Evropskoj uniji važiće Direktiva koja će menjati dosadašnja pravila e-kupovine u članicama evro-bloka. Na poručenu robu obračunavaće se PDV zemlje u koju se ona šalje, a online portali za e-trgovinu neće biti u obavezi da se registruju kao pravna lica u svakoj EU zemlji posebno."

Prema njihovom izveštaju ova pojava neće značajno uticati na kupce iz Srbije, kojima će u zavisnosti od cene naručenog proizvoda zavisiti da li on podleže carinjenju. Ovo je dobra vest za sve koji u Srbiji kupuju online, ali u isto vreme ona sa sobom povlači drugo pitanje koje se tiče vremenskog roka isporuke robe iz inostranstva.

U razgovoru za Biznis.rs Marko Ilić, suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije navodi da bi online trgovinu mogla da pogodi druga vrsta krize, a to je nedostatak robe:

"Uz svo čekanje, prouzrokovano pandemijom ili nedostatkom kontejnera i zagušenjem u lukama, došlo je i do pada proizvodnje određene grupe proizvoda. Mislim da bi ovi faktori uskoro mogli da dovedu do novih trendova i u online kupovini. Jednostavno, nestašica jedne robe okrenuće kupce ka drugoj, i oni će početi pojačano da kupuju proizvode kojih ima na lageru u strahu da i oni ne nestanu iz ponude."

Kao i svaka društvena pojava online kupovina ima svoje prednosti i mane, zato je bitno omogućiti njeno nesmetano delovanje i s druge strane pružiti zaštitu kupcima kako bi njihova prava bila zaštićena.