Marketing strategije od kojih će sve kretati u 2018. godini

Marketing strategije od kojih će sve kretati u 2018. godini

Razmišljate o marketingu za 2018. godinu? Gugl nudi milione saveta, hiljade trendova koji će uslediti i ne znate odakle da počnete?

Za početak, držite se ova tri postulata jer će, po procenama stručnjaka, od njih sve kretati i na njih se sve vraćati u predstojećoj godini!

1.       Povežite proizvod i brend – neka brend postane centar vaše poslovne strategije

Do sada je prodaja bila u centru svih poslovnih strategija. Prodati što više proizvoda – bila je krilatica koja je vodila proizvođače, trgovce i prodavce. U narednoj godini fokus će biti na povezivanju brenda i proizvoda, brenda i poslovanja. Proizvođači će se truditi da ožive priču iza brenda koja može dovesti do boljeg sutra, osvešćivanja klijenata o korisnosti proizvoda. Oni koji budu uspeli da žive svoj brend mogu se smatrati uspešnim kada je ovaj trend u pitanju.

Da li će vaši proizvodi ili usluge zadovoljavati ekološke standarde, doprinositi osešćivanju zajednice o gorućim temama ili nešto treće zavisi od vrste usluge koju nudite. Ono što se menja za sve je strategija koja će od puke prodaje preći na izgradnju brenda i priče iza njega.

2.       Neka vas klijenti zavole

Emotivna angažovanost je sestra racionalne. Jedna je povezana sa srcem, druga sa umom. One zajedno čine celinu, a jedna bez druge su nepotpune.

Poučeni dosadašnjim iskustvom proizvođači, trgovci i prodavci uviđaju da je emotivna angažovanost ključna za dobru prodaju, da je čak bitnija od racionalne. Današnji prodavci moraju da savladaju veštinu interakcije sa kupcima, umesto puke transakcije.

3.       Kupci više ne kupuju proizvode već priče iza tih proizvoda

Više nije dovoljno da postavite znak za rasprodaju ispred izloga vaše radnje. Potisnuće vas konkurencija koja ima priču iza svojih proizvoda. Svaka priča oživljena je kombinacijom kreativnosti i tehnologije. Ispričajte svoju priču na originalan način i kupci će prepoznati autentičnost, koja već neko vreme dobija sve više na ceni.