E-trgovina i kupovina iz fotelje

E-trgovina i kupovina iz fotelje

Elektronska trgovina (e-trgovina) postaje sve zastupljenija u Srbiji. Korona virus i mere radi sprečavanja pandemije dodatno doprinose njenom razvoju. Ipak, tokom ovakvog načina poslovanja u obzir treba uzeti i zloupotrebu elektronskih platformi, koja postaje česta pojava u našoj državi.

Od početka pandemije korona virusa ekonomska trgovina u Srbiji beleži porast, navela je ministarka, trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.  Prema rečima ministarke na sajtu biznis.rs navode da je rast ekonomske trgovine u porastu za 300 % u poređenju sa proizvodom.

Elektronska trgovina ne samo da predstavlja povećanje razvoja i profita trgovinskih firmi, već u isto vreme olakšava kupcima da dođu do željenog proizvoda. Imajući to u vidu, kupcima se maksimalno izlazi u susret, a istovremeno posedovanjem internet platforme lako se dolazi i do ciljne grupe.

Kako zaštititi kupce prilikom e- trgovine?

Dobre strane e- trgovine jesu dostupnost, veliki broj klijenata i ostvarivanje interakcije sa ciljnom grupom. Ipak, e- trgovina pokazala se i kao mogućnost za pojavu sive ekonomije. Kako bi se izbegla zloupotreba u toku e-trgovine i zaštitili kupci, u Srbiji postoje regulative kojima se reguliše njihova zaštita.

Dakle, postoje dva zakona, o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja, među kojima je i Zakon o elektronskoj upravi. Prema rečima ministarke Matić regulativa je doneta po ugledu na evropsku praksu, ali prepreke u poslednje dve godine odnosile su se na primenu ovih zakona, prenosi biznis.rs.

Bez obzira na ovu činjenicu, kupci se redovno odlučuju za ovaj način kupovine, jer im je sam proces kupovine olakšan. Takođe, e – trgovina postala je deo svakodnevnice u toku pandemije korona virusa, jer istovremeno sprečava rizik od zaraze.

Kupovina iz fotelje

Top Shop je samo početak. Da, dobro ste pročitali. Vaše je bilo samo da pozovete par brojeva telefona i poručite željeni proizvod. Danas Vam nije potreban telefon ni televizor kako biste videli broj telefona, ono što Vam treba jeste kompjuter i  internet i par pokreta mišom kako bi Vaš proizvod  već bio na putu do Vas.

E-trgovina omogućila nam je da u kratkom vremenskom roku dođemo do željenog proizvoda, a firmama da na lak način pošalju proizvode do velikog broja klijenata. Gotovo da je “kupovina iz fotelje” kako je popularno nazivaju, postala deo naše svakodnevnice.

E- trgovina tokom trajanja pandemije korona virusa dokazala nam je da je online prodaja lakši i bolji način za kupovinu željenog proizvoda. Takođe, e- trgovina pomogla je velikom broju firmi da uspostave normalno poslovanje u toku pandemije i ujedno male privrednike digla iz pepela.

Srbija, kao zemlja u kojoj je e-trgovina do skoro bila samo pojam, dokazala je da je ovaj način trgovine budućnost za većinu njenih firmi. Dokaz za to vidimo u izjavi ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić da je planirano 155 redovnih nadzora kod neregistrovanih i registrovanih subjekata koji nude robu preko interneta.

E-trgovina ili Top Shop budućnosti najbolji je način da se odupru krizi firme koje se bave trgovinom, ali i najlakši način da dođu do klijenata.