Dodaj svoju kompaniju
MUZEJ NAIVNE UMETNOSTI "ILIJANUM"

MUZEJ NAIVNE UMETNOSTI "ILIJANUM"


Svetog Save 5, 22240 Šid

Čuvanje umetničkih dela i slika Šid |

 
Muzej naivne umetnosti Ilijanum uspešno posluje od daleke 1971. godine kada je i osnovan kao kulturni objekat. Nalazimo se u Šidu na adresi Svetog Save broj 5.

Bavimo se čuvanjem umetničkih dela (slika), i naš muzej poseduje 338 slika od kojih su 287 Ilije Bašičevića Bosilja.

Sam muzej kao memorijalni muzej i ustanova kulture posluje tokom cele godine radnim danima od 08.00 do 18.00 časova, dok subotom i praznicima muzej radi od 09.00 do 15.00 časova.

Čuvanje-umetničkih-dela-i-slika-Šid4

Čuvanje umetničkih dela i slika Šid


Muzej naivne umetnosti u Šidu je dobio ime po umetniku Iliji Bašičeviću Bosilju.  Opus Ilije Bašičevića Bosilja može se razvrstati u nekoliko većih tematskih celina: najbrojnije su slike sa motivima iz Biblije (naročito Stari zavet i Otkrovenje Jovanovo), potom sledi ciklus inspirisan srpskim narodnim epskim pesmama, mitovima i legendama.

Ciklus Ilijada, nazvan po umetniku, a ne po Homerovom epu, umetnikov je obračun sa ljudskom glupošću, dvoličnošću i licemerjem. Brojan je i ciklus sa likovima iz životinjskog sveta u kome su najbrojnije ptice, naročito paunovi, ali i nestvarna bića sa ljudskim telima i životinjskim glavama i obrnuto. Na posletku sledi ciklus vezan za leteća, astrološka bića.

Karakteristika Ilijinog slikarstva je, pre svega, da ono nije deskriptivno. Ono je najčešće alegorija, vrlo slojevita. Kod Ilije nema perspektive, pozadine slika su uglavnom jednobojne, vrlo retko ispunjene blago talasastim linijama (umetnik ih je nazivao ,,paje,,). Najupečatljivije na njegovim slikama je svakako dvoglavost ili dvoličnost figura, kako ljudskih, tako i životinjskih.

Sam umetnik to objašnjava rečima da se on lično u toku svog života uverio da su sva božija stvorenja na ovom svetu maramice sa dva lice, da jedno lice prikazuju pred svetom, a drugo, pravo kriju i samo retki imaju priliku da ga vide. Na Ilijinim slikama posmatrač nije siguran da li gleda u predstavu anđela ili savremenog kosmonauta, cara Lazara ili kralja Ilijine Ilijade, domaće, divlje ili apokaliptične životinje. U tumačenju njegovih slika često nam pomažu nazivi koje je on sam davao svojim slikama.

Takođe, muzej se bavi se čuvanjem slika i umetničkih dela, a organizujemo i prezentacije umetničkog fonda i povremeno imamo izložbe dok učestvujemo i na drugim izložbama u gradu i Srbiji.

Za više informacija, možete nas posetiti jer se nećete pokajati, a možete posetiti i naš sajt ili nas lično kontaktirati.

 • pon

  8-18h

 • uto

  8-18h

 • sre

  8-18h

 • čet

  8-18h

 • pet

  8-18h

 • sub

  9-15h i državnim praznikom

 • ned

  grupne posete preko 10 posetilaca

Ukoliko ste zainteresovani za proizvode i usluge firme, ostavite upit i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti vidljiv na portalu

OCENI PREDUZEĆE

 • 064 811 23 09
 • info@moja-delatnost.rs