Dodaj svoju kompaniju
ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA

ŠESTA BEOGRADSKA GIMNAZIJA


Milana Rakića 33, 11050 Beograd, Zvezdara

Šesta beogradska gimnazija Beograd Zvezdara |

Godina osnivanja Šeste beogradske gimnazije jeste 1933. godina. Šesta beogradska gimnazija nalazi se na adresi Milana Rakića 33 u Beogradu,na Zvezdari.

Glavna delatnost gimnazije jeste obrazovanje i vaspitanje dece srednjoškolskog uzrasta.

Šesta-beogradska-gimnazija-Beograd-Zvezdara1

Šesta beogradska gimnazija Beograd Zvezdara

Šesta beogradska gimnazija broji 1.100 đaka. Šesta beogradska gimnazija ostvaruje saradnju sa mnogobrojnim srednjim školama na teritoriji grada Beograda,kao i cele Republike Srbije.

Istorijat Šeste beogradske gimnazije 

Ukazom kralja Aleksandra Prvog od 28. oktobra 1933. godine nastala je Šesta nepotpuna muška realna gimnazija u Beogradu. Od tada, do danas „Šesta“, po čemu je najprepoznativija. Kraljevim ukazom za direktora je imenovan Stanislav N. Vulić. Nastavni kadar činili su profesori koji su postavljeni premeštanjem iz drugih mesta ili dopunjavali fond iz drugih gimnazija. Iako je bila muška gimnazija po osnivanju, ipak je imala i ženska odeljenja (prve godine upisano je četiri muških i isto toliko ženskih odeljenja). Škola je useljena 5. decembra 1933. godine u zgradu u ulici Vojvode Dragomira broj 5.

Opremljenost za nastavu je bila zadovoljavajuća. Školska biblioteka imala je 200 knjiga. Školski fond i Fond za zdravstvenu zaštitu učenika služili su za pomoć najsiromašnijim učenicima. U školi su se pored državnih praznika proslavljali i verski praznici. Učenici su bili prisutni u svim takvim manifestacijam u gradu. Značajan trag ostavila je književna družina „Polet“ i đačko udruženje „Gorštak“ koji su delovali u školi.

Nadzor nad radom škole vršilo je Ministarstvo prosvete. U prvim godinama postojanja škole primetan je bio veliki broj učenika po odeljenjima, pa je gimnazija 1936. godine preseljena u ulicu Kralja Aleksandra 77 ( to je na mestu današnje zgrade Opštine Zvezdara). Broj odeljenja dostigao je broj 40. To je bio povod da se podigne nova školska zgrada.

Polažući povelju u temelje zgrade tadašnji direktor Vulić je istakao SVETLOST, LjUBAV i ŽIVOT kao vodilje u budućem radu gimnazije. To je bilo 14. maja 1939. godine u ulici Jovana Petkovića broj 9. u 9 sati pre podne.

Zgrada je trebalo da bude velika građevina. Predviđeno je da ima prizemlje i dva sprata, da raspolaže učionicama i kabinetima, kancelarijama i dve velike dvorane. Zemljište na tzv. Brunclihovom imanju ustupila je opština grada Beogrda. Projektant je bio arhitekta Zrnić.

Ukoliko Vas interesuje jedinstvena kombinacija kvaliteta i dobre cene obratite nam se s poverenjem. 

Za sve dalje informacije, javite se na navedene kontakte. 

 • pon

  7:30-20h

 • uto

  7:30-20h

 • sre

  7:30-20h

 • čet

  7:30-20h

 • pet

  7:30-20h

 • sub

  /

 • ned

  /

Ukoliko ste zainteresovani za proizvode i usluge firme, ostavite upit i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti vidljiv na portalu

OCENI PREDUZEĆE

 • 064 811 23 09
 • info@moja-delatnost.rs