Pitate se gde pronaći proverene sadnice voća, koje vrste i sorte najbolje uspevaju na vašem terenu, kako ih zaštititi od bolesti i gde prodati? Istražili smo za vas!
Vinogradarstvo kao radno intenzivna grana pruža mogućnost zapošljavanja radne snage i to u onim krajevima gde ratarske i druge kulture slabo uspevaju. Razvoj vinogradarstva podstiče razvoj i oživljavanje sela i razvoj drugih grana privrede kao što su prerađivačka industrija, turizam, trgovina i sl. Može dati veliki prihod sa srazmerno male površine. Dobar je izvozni artikal.
Ukoliko vas interesuju usluge voćarstva i vinogradarstva na pravom ste mestu. Ova kategorija zbraja sve firme koje se bave ovom delatnošću. Na portalu Moja Delatnost u kategoriji Voćarstvo i vinogradarstvo nalaze se sve firme koje se bave ovim delatnostima u Srbiji.
Proizvodnja vina
Sorte vina se dele se na vinske i stone. Vinske sorte se dele na sorte za bela vina i sorte za crna vina. U bela vina svrstavaju se sorte sa belim, žutim, zelenim, sivim i crvenim bobicama.
U sorti za crna vina ima takvih kod kojih se bojene materije pored pokožice nalaze i u soku. Takve sorte se zovu bojadiseri.Vinske sorte se prema kvalitetu vina koje se od njih dobija mogu podeliti na više grupa:
Sorte za visoko-kvalitetna vina. Ove sorte se odlikuju sposobnošću nakupljanja velikih količina šećera (koji obezbeđuje sadržaj alkohola od 13-15%), imaju specifičan sortni miris, aromu i harmoničan odnos svih drugih sastojaka. Ne mora sav šećer preći u alkohol. Naprotiv.
Sorte za obična stona vina. Ove sorte nemaju sposobnost nakupljanja većih količina šećera u grožđu (obično imaju do 16%). Isto tako, i po sadržaju kiselina obično zaostaju iza prethodne dve grupe, a vino od njih je siromašno mirisnim materijama. Obično daju velike prinose, a od njih se proizvode masovna vina. U nekim zemljama se gaje specijalne sorte za proizvodnju penušavih vina, desertnih vina, vinskog destilata (vinjaka, konjaka i dr.), za proizvodnju bezalkoholnih sokova i dr.