Dodaj svoju kompaniju Pozovite nas 011 405 68 82, 064 811 23 09
Kultura, umetnost i obrazovanje

Kultura, umetnost i obrazovanje


Kultura se odnosi na celokupno društveno nasleđe neke grupe ljudi, to jest na naučene obrasce mišljenja, osećanja i delovanja neke grupe, zajednice ili društva, kao i na izraze tih obrazaca u materijalnim objektima.

Reč kultura dolazi iz latinskog colere, što je značilo: nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Za kulturu postoje i druge definicije koje odražavaju razne teorije za razumevanje i kriterijumi za vrednovanje ljudske delatnosti. Antropolozi kulturu smatraju definišućim obeležjem roda Homo. prikaži više...
Kultura, umetnost i obrazovanje

Umetnost je ljudska delatnost ili proizvod ljudske delatnosti koja ima za cilj stimulisanje ljudskih čula kao i ljudskog uma i duha; prema tome, umetnost je aktivnost, objekat ili skup aktivnosti i objekata stvorenih sa namerom na to da se prenesu emocije ili/i ideje. Osim ove definicije, ne postoji nijedna druga opšteprihvaćena definicija umetnosti, s obzirom da je definisanje granica umetnosti subjektivan akt, a potreba za umetnošću se obično naziva ljudskom kreativnošću.

Umetnost, kao i rad, proizvodnja, egzistencija, religija, nauka, filosofija, pripada kulturi. Ona nije samo neodvojiva u formalnom smislu od svega što čini kulturu, već je i u suštinskom smislu jedinstvena s njom. Ona je data kulturom. Bez kulture i svega što čini kulturu, ona i ne postoji. Ova upućenost nije spoljna, već unutrašnja. Ona je organska, pa zato sudbinska i fatalna. Nasuprot tome, takođe i umetnost određuje kulturu i po njoj znamo o kojoj kulturi je reč.

Ukoliko vas interesuje delatnost obrazovanja, umetnosti ikulture u podkategoriji Kultura, umetnost i obrazovanje možete videti sveustanove u Srbiji koje se bave datim delatnostima. Tu su i opisi za svaku odnjih, kao i važeći kontakti. 

zatvori... 


  • 011 405 68 82, 064 811 23 09
  • info@moja-delatnost.rs