Pravo i finansije

Pravo i finansije
Knjigovodstvene agencije

Knjigovodstvene agencije bave se evidentiranjem poslovnih promena. Pod promenama se podrazumevaju prodaja, kupovina, prihodi i rashodi od strane fizičkih ili pravnih lica, odnosno poslovne promene visine i strukture imovine i kapitala. Knjigovodstvene usluge obavljaju knjigovođe.

Knjigovodstvene agencije bave se uslugama poput ovih:

  • Izrada kalkulacija maloprodaje i veleprodaje
  • Knjiženje kalkulacije maloprodaje i veleprodaje
  • Blagajna
  • Vođenje knjige ulaznih i izlaznih faktura
  • Obračun PDV-a    
  • Obračun plata i doprinosa
  • Popis, amortizaciju, prevrednovanje osnovnih sredstava
  • Izrada završnog obračuna
  • Izrada periodičnih izveštaja

Knjigovodstvo je evidentiranje finansijskih (poslovnih) promena. Pod tim promenama se podrazumevaju prodaja, kupovina, prihodi i rashodi od strane fizičkog ili pravnog lica, odnosno poslovne promene visine i/ili strukturu imovine i kapitala. Knjigovodstvo obično obavlja knjigovođa. Pojam knjigovodstva ne treba mešati sa pojmom računovodstva. Računovodstvom se obično bave računovođe koje koriste knjigovodstvene podatke i izveštaje za svoj rad. Zbog toga se kaže da je knjigovodstvo računska osnova računovodstva jer ono obezbeđuje podatke koji se primenjuju u preostalim delovima računovodstva.

Evidentiranje finansijskih promena može se vršiti po metodi prostog ili dvojnog knjigovodstva. Svaka promena finansijske prirode mora se proknjižiti.

Knjigovođa (u nekim zemljama računovodstveni tehničar ili računovodstveni službenik) je osoba koja beleži finansijske promene na dan njihovog nastanka. Ona prati knjigovodstvene isprave pod kojim se podrazumevaju ulazne i izlazne fakture, dnevne izveštaje banke, glavne i pomoćne blagajne i svi obračuni i odluke poslovanja. Finansijski izveštaji podnose se nadležnim državnim institucijama do zakonski utvrđenog datuma.


Istakni svoju kompaniju

Zašto da se registrujete?

Smatrate li da se u moru ponuda ponekada lako izgubiti? Uprkos Vašem trudu i raznim ulaganjima i dalje nemate dovoljan broj kupaca? Želite da proširite dobar glas Vaših usluga, ali ne znate kako? Ne brinite, mi Vam možemo pomoći. Registracijom na portalu moja-delatnost.rs ćete postati vidljivi na internetu pa će Vas klijent brzo pronaći i lako kontaktirati.

Dodaj svoju kompaniju

Istaknite svoju kompaniju

Smatrate li da, uprkos trudu i dobrom glasu, Vaša firma ne privlači dovoljan broj novih klijenta? Odvojite se od konkurencije, povećajte Vašu vidljivost i time privucite više novih kupaca. Sve to je lako ostvarivo uz portal Moja delatnost.

Istakni svoju kompaniju
Istakni svoju kompaniju