Dodaj svoju kompaniju Pozovite nas 011 405 68 82, 064 811 23 09
Kultura, umetnost i obrazovanje

Kultura, umetnost i obrazovanje


Izdavačka kuća je višefunkcionalan pojam. Može se odnositi na neku firmu koja izdaje muzičke albume, zatim koja štampa knjige, časopise, slike, pravi računarske programe i drugo. Svaka muzička izdavačka kuća ima svoje klijente, za koje izdaje albume, a svaka štamparska izdavačka kuća po nekoliko časopisa koje izdaje.

Redaktura (ili redigiranje) prvi je korak u obradi pisanih priloga. Prikladan naziv za zvučne priloge je montaža. Pod pojmom redakture podrazumevaju se složeni postupci semantičkog uređivanja tekstova koji su prispeli u uredništvo. Zajednički cilj ovih postupaka je pripremanje završnog proizvoda. Budući da se svaki prilog redukuje, glavni redaktor poverava pojedine priloge stručnjacima za određena područja. Taj posao obično se poverava najiskusnijim novinarima.

 prikaži više...


Izdavačke kuće

Glavni zadatak redaktora je da proceni ukupnu vrednost teksta, kao i da mu utvrdi glavni smisao i svrhu i onda prikladno tome pristupa njegovom doterivanju. 

Redaktor poboljšava oblik, ali čuva autorovu misao. Tehnologija redakture sastoji se od popravljanja nezgrapnih rečenica, skraćivanja dugačkih rečenica i njihovog jasnijeg formulisanja isticanjem važnih mesta pročišćavanjem i doterivanjem teksta, skraćivanjem, izbacivanjem uvredljivih ili napadačkih delova.

Nakon redakture sledi lektura koju obavlja lektor. Lektor je stručna osoba iz oblasti pravopisa. Njegov  zadatak je isključivo jezičko poboljšavanje teksta, tj. pravopisno, gramatičko i stilističko doterivanje, a kod zvučnih priloga još i izgovor i naglasak. Lektura je važan činilac novinarstva, jer su novine, radio i televizija veoma uticajni na široke narodne mase. 

Korektura je završni postupak u pripremi za objavljivanje, nakon redakture i lekture. Za korektora je bilo najvažnije da ne obraća preveliku pažnju na sam smisao teksta, nego da dobro gleda pojedinosti (slova), jer je tako mogao da otkrije grafičke i druge greške. 

Uvođenjem računara i namenskih programa za izdavaštvo, posao korektora, kao i celog uredništva, olakšan je a delom i automatizovan. 

Ukoliko Vas zanima delatnost izdavaštva pogledajte spisak svih preduzeća koja se time bave u Srbiji u podkategoriji Izdavačke kuće. 

zatvori...Kultura, umetnost i obrazovanje
Izdavačke kuće


  • 011 405 68 82, 064 811 23 09
  • info@moja-delatnost.rs