Zdravlje i medicina

Zdravlje i medicina
Ginekološke ordinacije

Reč ginekologija potiče od starogrčkih riječi γυνή (gyne; u modernom grčkom ona glasi γυναίκα - gynaika), što znači "žena", i logos ("nauka, znanje").

Kahunski ginekološki papirus najstariji je poznati medicinski dokument bilo koje vrste. Datira iz perioda oko 1800. p. n. e., a bavi se "ženskim" bolestima, plodnošću, trudnoćom, kontracepcijom itd. Tekst je podeljen u 34 odeljka, a svaki se bavi specifičnim problemom i sadržava dijagnozu i tretman, ali ne sugeriše nikakvu prognozu. Tretmani nisu hirurški; sastoje se od stavljanja leka na bolesni deo tela ili gutanja leka. Materica se povremeno vidi kao izvor problema, koji se manifestiraju na drugim delovima tela.

Hipokratski korpus sadrži nekoliko ginekoloških traktata koji datiraju iz 5. ili 4. veka p. n. e. Sačuvan je i traktat Sorana iz Efesa pod nazivom Gynaikeia (1/2. vijek), zajedno s njegovom parafrazom na latinskom jeziku, čiji je autor Muscio (6. vijek). Soran je bio glavni predstavnik lekarske škole poznate kao "metodisti".

Džejms Marion Sims se smatra ocem moderne ginekologije, mada ga danas kritikuju zbog grešaka u radu.


Istakni svoju kompaniju

Zašto da se registrujete?

Smatrate li da se u moru ponuda ponekada lako izgubiti? Uprkos Vašem trudu i raznim ulaganjima i dalje nemate dovoljan broj kupaca? Želite da proširite dobar glas Vaših usluga, ali ne znate kako? Ne brinite, mi Vam možemo pomoći. Registracijom na portalu moja-delatnost.rs ćete postati vidljivi na internetu pa će Vas klijent brzo pronaći i lako kontaktirati.

Dodaj svoju kompaniju

Istaknite svoju kompaniju

Smatrate li da, uprkos trudu i dobrom glasu, Vaša firma ne privlači dovoljan broj novih klijenta? Odvojite se od konkurencije, povećajte Vašu vidljivost i time privucite više novih kupaca. Sve to je lako ostvarivo uz portal Moja delatnost.

Istakni svoju kompaniju
Istakni svoju kompaniju