Poljoprivreda

Gajenje pečuraka i puževa

Pečurke pripadaju mističnom svetu, nit su biljke niti životinje. Postoji sto hiljada otkrivenih vrsta pečuraka, ali se veruje da ih je mnogo više neotkrivenih. Gljive su širi pojam od pečuraka. Postoje divlje i kultivisane pečurke, najpoznatija vrsta su šampinjoni. Pečurke se najviše gaje na Dalekom istoku, u Evropi i Kini. Puževi s druge strane zahtevaju posebne uslove za uzgoj i jestivi su. Poznato je da ih u Španiji i drugim zemljama koriste kao glavni sastojak mnogih specijaliteta!

U kategoriji Gajenje pečuraka i puževa možete naći sve firme na teritoriji Srbije koje se bave uzgojem pečuraka i puževa. Kod nas je trenutno veoma popularno uzgajati tartufe, a uzgajivači veruju da je ovo zanimanje koje će doneti mnoge benefite u budućnosti.  

U nastavku smo izdvojili neke od najukusnijih specijaliteta od pečuraka i puževa. 

Popularan specijalitet predstavljaju pečurke u patlidžanu. Patlidžane operite i prepolovite. Napravite zareze na beloj površini svake polovine, posolite i ostavite da kratko odstoje. Potom ih ocedite i izdubite do kore. Sitno iseckajte luk, pa ga propržite na vrelom ulju. Zatim dodajte meso od patlidžana, posolite, pobiberite i nastavite s dinstanjem. Ubacite iseckane pečurke i peršun, pa još malo prodinstajte. Umešajte i kašičicu začinske paprike, pa skinite s vatre kad pečurke omekšaju, te smesom napunite kore patlidžana. Po vrhu rasporedite po četiri čeri paradajza i stavite u podmazanu vatrostalnu činiju. Pecite u rerni na 180 stepeni oko pola sata. Služite dok je toplo uz prilog po želji.

Kada je reč o puževima, specijaliteti od puževa počinju iz francuske i španske kuhinje. Zanimljiv podatak je da Hrvati pojedu više o 17 tona puževa godišnje, a Francuzi više od 200 tona!

 


Istakni svoju kompaniju

Zašto da se registrujete?

Smatrate li da se u moru ponuda ponekada lako izgubiti? Uprkos Vašem trudu i raznim ulaganjima i dalje nemate dovoljan broj kupaca? Želite da proširite dobar glas Vaših usluga, ali ne znate kako? Ne brinite, mi Vam možemo pomoći. Registracijom na portalu moja-delatnost.rs ćete postati vidljivi na internetu pa će Vas klijent brzo pronaći i lako kontaktirati.

Dodaj svoju kompaniju

Istaknite svoju kompaniju

Smatrate li da, uprkos trudu i dobrom glasu, Vaša firma ne privlači dovoljan broj novih klijenta? Odvojite se od konkurencije, povećajte Vašu vidljivost i time privucite više novih kupaca. Sve to je lako ostvarivo uz portal Moja delatnost.

Istakni svoju kompaniju
Istakni svoju kompaniju