Dodaj svoju kompaniju
OŠ Mitropolit Mihailo

OŠ Mitropolit Mihailo


Mitropolita Mihaila 5, 18230 Soko Banja

Osnovna škola Mitropolit Mihailo Sokobanja |

Osnovna škola Mitropolit Mihailo sa dugom tradicijom se nalazi u Sokobanji, i ona je jedna od najstarijih škola u Srbiji. Nalazimo se na adresi Mitropolita Mihaila 5.

Pored osnovnog nastavnog programa škola ima i proširenu delatnost, odnosno program obrazovanja odraslih "Druga Šansa".

Osnovna-škola-Mitropolit-Mihajlo-Sokobanja1 

Osnovna škola Mitropolit Mihailo Sokobanja

Projekat OBRAZOVANjE ZA PRAVA DETETA

Zamislite da živimo u svetu u kom je Konvencija o pravima deteta najvažniji međunarodni pravni dokument. Zamislite i da taj dokument nije samo slovo zakona na papiru, već da svet zaista počiva na poštovanju prava deteta i da se to vidi svuda: u stvarnom životu, na ulici, u kući, u školi...

Takav svet bi, nesumnjivo, bio mnogo prijatnije mesto za život. Možda nam neke stvari govore da je taj svet daleko, ali to ne treba da nas sprečava da mu težimo, imajući pri tom različite uloge.

To je bio jedan od razloga da se pokrene projekat Obrazovanje za prava deteta. On je zasnovan na odredbama Konvencije o pravima deteta, posebno onim koja se tiču prava svakog deteta da uči i informiše se o svojim pravima i da zna da ona moraju biti poštovana u svakoj prilici. Zato je veoma važno da prava deteta budu deo obrazovanja koje se stiče u školi.

Komitet za prava deteta je 2008. našoj zemlji uputio niz preporuka. Neke od njih se odnose i na obrazovni sistem, u smislu da učenje o pravima deteta treba da bude zastupljeno u školama.

Zato smo osmislili ovaj projekat koji ima sledeće ciljeve:

 • Da kreira model primene obrazovanja o pravima deteta u redovnoj nastavi u 10 pilot škola u Srbiji
 • Da ojača kapacitete škola kao institucija i zaposlenih u njima
 • Da poštuje prava deteta u svom radu i primenjuju obrazovanje o pravima deteta
 • Da osnaži decu, roditelje i druge činioce obrazovnog sistema za aktivno učešće u promociji i primeni prava deteta u školama

Projekat realizuje Užički centar za prava deteta u saradnji sa 5 ogranizacija civilnog društva i 10 osnovnih škola u Srbiji. Partnerske organizacije su Udruženja “Neksus” iz Vranja, “Imam ideju” iz Kraljeva, “Društvo za razvoj dece i mladih - Otvoreni klub” iz Niša i “Centar za kreativni razvoj” iz Knjaževca.

Partnerske škole u kojima se odvija projekat su osnovna škole: “Svetozar Marković” i “Jovan Jovanović Zmaj” iz Vranja, “Svetozar Marković” i “Čibukovački partizani” iz Kraljeva, “Stefan Nemanja” i “Učitelj Tasa” iz Niša, “Mitropolit Mihailo” iz Sokobanje, “Vuk Karadžić” iz Knjaževca, „Nada Matić“ i Prva osnovna škola kralja Petra II iz Užica.

Projekat se realizuje uz podršku švajcarske Pestaloci dečje fondacije. Projekat je osmišljen tako da se njime postignu dugoročni održivi rezultati.

Ocenu iz poznavanja Prava deteta neće nam dati učitelj ili nastavnik, već životne okolnosti u kojima se možemo naći. Zato se Prava deteta ne uče, nego se žive, jer su ona proistekla iz potrebe da deca uživaju sigurnost i bezbednost, u svakom segmentu života.

U sklopu škole imamo 68 izdvojenih odeljenja, škola zapošljava 147. radnika. 27 odeljenja se nalaze u Sokobanji, a 41 u područnim mestima. Nastava se odvija u dve smene. Radno vreme administracije od 8 do 14 časova.

Za sve informacije, kontaktirajte nas na naznačene brojeve telefona.

 • pon

  /

 • uto

  /

 • sre

  8-14h

 • čet

  8-14h

 • pet

  8-14h

 • sub

  8-14h

 • ned

  8-14h

Ukoliko ste zainteresovani za proizvode i usluge firme, ostavite upit i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti vidljiv na portalu

OCENI PREDUZEĆE

 • 011 4049 206, 064 811 23 09
 • info@moja-delatnost.rs