Dodaj svoju kompaniju

Opština Bosilegrad |

Opština Bosilegrad je deo Pčinjskog okruga čije sedište je Vranje. Na teritoriji opštine Bosilegrad nalazi se urbani centar Bosilegrad koji leži u prostranoj kotlini gde se Božička i Ljubatska reka spajaju i teku kao Dragovištica.

Pored Bosilegrada kao opštinskog centra tu su još i 36 ruralnih naselja. Opština Bosilegrad poznata je po velikom broju tradicionalnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti. 

Opština-Bosilegrad3

Opština Bosilegrad

Naša opština sastoji se od gradskog naselja Bosilegrada i okolnih sela. 

Privredna, posebno industrijska ekspanzija opštine Bosilegrad je trajala sve do 90-tih godina XX veka, kada započinje smanjenje ekonomske aktivnosti i period stagnacije.

Nekada je ekonomsku bazu opštine činila industrija koja je upošljavala preko 50% stanovništva, a ostvarivala više od 70% društvenog proizvoda privrede.

Razvijenost-opštine-Bosilegrad

Razvijenost opštine Bosilegrad

Rejon opštine Bosilegrad, kao dugo nerazvijena oblast, poslednjih godina pokazuje tendencije ka izraženoj nerazvijenosti. Opština Bosilegrad se aktivno uključila u pripremu Nacionalne strategije za razvoj najnerazvijenijih opština u Srbiji.

Predstavili smo detaljne podatke za razvoj prirodnih, privrednih i drugih potencijala i predložili niz konkretnih mera i rešenja za izlazak iz kruga naj nerazvijenih opština u Republici.

U strukturi zaposlenosti opštine Bosilegrad najviše je zaposlenih u sferi usluga: obrazovanja, zdravstvene zaštite, administracije, u kojoj rade oko 58,8%, u industriji prerade rade 10,5%, u trgovini na krupno i sitno 7,1%, slede transport i skladištenje 3,9%, izgradnja 1,6%, finansijsko posredovanje 0,5%.

Trenutno brojimo 10000 stanovnika. Pogranična opština Bosilegrad nalazi se u krajnjem jugoistočnom delu Republike Srbije, u Pčinjskom okrugu, uz bugarsko-makedonsku granicu.

Folklorni-festival-Bosilegrad4

Geografski položaj opštine Bosilegrad i folklorni festival

Na severu se opština Bosilegrad graniči sa opštinom Surdulica, na zapadu sa opštinom Vranje, na jugozapadu sa opštinom Trgovište, na jugu sa Republikom Makedonijom (u dužini od 9 km) i na istoku i jugoistoku sa Republikom Bugarskom (u dužini od 54 km).

Ova regija je takođe je poznata po originalnoj kuhinji Pčinjskog kraja-jedinstvenoj na Balkanu.

Opštinu Bosilegrad karakteriše izrazita plastičnost reljefa sa nadmorskom visinom od 600 metara do 1922 metra. Najveći planinski vrh opštine Bosilegrad je planina Besna Kobila sa 1922 metra nadmorske visine.

Izuzetno smo ponosni na folklornu kulturu i festival koji organizujemo svake godine.

Radno vreme uprave opštine od 8 do 16 časova. Ako imate dodatnih pitanja kontaktirajte nas na navedene kontakte. 

 • pon

  8-16h

 • uto

  8-16h

 • sre

  8-16h

 • čet

  8-16h

 • pet

  8-16h

 • sub

  /

 • ned

  /

Ukoliko ste zainteresovani za proizvode i usluge firme, ostavite upit i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti vidljiv na portalu

OCENI PREDUZEĆE

 • 064 811 23 09
 • info@moja-delatnost.rs