Dodaj svoju kompaniju
Mesna zajednica Hajdučica

MESNA ZAJEDNICA HAJDUČICA


Janka Čmelika 33, 26370 Plandište, Hajdučica

Mesna zajednica Hajdučica |


 Mesna zajednica Hajdučica je organ jedinice lokalne samouprave. Hajdučica je naselje u Srbiji u opštini Plandište u Južnobanatskom okrugu.

Od kulturnih spomenika izdvajamo Manastir Hajdučica, muški manastir Srpke pravoslavne crkve koji se nalazi kod našeg mesta istočnom Banatu.

Mesna-zajednica-Hajdučica1

Mesna zajednica Hajdučica

Hajdučica - kao naselje pominje se početkom 15 veka. Naime,1405. godine na ovim prostorima postoji naselje pod nazivom Herčekios, po Feliksu Milekeru, koje 1465. Mihajlo Silađi dobija kao kraljevsku donaciju. Ovo naselje, međutim, pod Turcima propada i kroz istoriju se pominje kao poljsko dobro koje treba naseliti. U tim težnjama dobro je 1774. ustupljeno vojnim invalidima, da bi u toku iste godine bilo dodeljeno nemačko – banatskoj graničarskoj regimenti. U periodu od 1783 – 1789g. dobro pod nazivom „Hajdučka greda" površine 4092 lanca dato je u zakup za 500 tadašnjih novčanih jedinica (forinti ).

Konačno 1800. godine prelazi u vlasništvo veleposednika Ljubomira Stevana (odnosno Ištvana ) Damaskina de Nemeti. U težnji da naseli ove prostore Damaskin je 1809. godine na svoje imanje doselio prve podanike. Ti prvobitni meštani novoosnovanog naselja – njih oko 500 – bili su obični najamni radnici koji su posebnim ugovorima bili vezani za obrađivanje zemljišta na ovom imanju.

Po nacionalnosti bili su, kao je to u svojoj knjizi zapisao evangelistički sveštenik iz Šandorfa (današnjeg Janošika ) A. Krunh, rimokatolički Mađari i oko 30 porodica evangelističkih Slovaka. No, o nacionalnom sastavu prvobitnih meštana Hajdučice ima više verzija. Tako Feliks Mileker u svojoj „Hronici podunavskih zemalja" tvrdi da su prvi meštani Hajdučice, pored Slovaka, bili i Nemci iz Bačke.

Godine 1928. odselili su se Nemci, a na njihova mesta doselili su se Bugari. Ali su se i oni, uskoro već 1838. odselili u Baračhazu. I od Slovaka mnogi su se odselili, neki u Brešće i Bućin, a neki u Klopodiju i Šandorf. na njihova mesta doselili su se neki drugi Slovaci iz Njitre. Konačno, počeli su se polako naselavati evangelistički Namci iz Bačke, najviše 1839. godine.

U našem mestu se nalazi OŠ "Jovan Jovanović Zmaj". Pretežna delatnost našeg stanovništva je poljoprivreda. 

Radno vreme mesne zajednice je od 7 do 15h. Posetite nas, garantujemo Vam kvalitet. 

 • pon

  7-15h

 • uto

  7-15h

 • sre

  7-15h

 • čet

  7-15h

 • pet

  7-15h

 • sub

  /

 • ned

  /

Pitanje

Postovani da li bi mi izdali uverenje o etnickom poreklu za mog pradedu? Da li je potrebno doci licno do Hajducice ili mi mozete poslati postom...hvala


Ukoliko ste zainteresovani za proizvode i usluge firme, ostavite upit i dobićete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti vidljiv na portalu

OCENI PREDUZEĆE

 • 064 811 23 09
 • info@moja-delatnost.rs